Bel ons op: 06 51 52 98 43

21 dagen zonder wijn

 
Al vaker dacht ik er over om eens een tijdje geen alcohol te drinken. Waarom? Tja, aan de ene kant omdat ik altijd roep dat dat toch niet zo moeilijk kan zijn (maar ik houd het nooit langer dan twee dagen vol). Een soort uitdaging dus. En aan de andere kant om gezondheidsredenen. Je wordt fitter, energieker, je slaapt beter, je huid wordt mooier, je bent minder moe en… je valt af. Tuurlijk kun je dit doordeweeks invoeren, maar om je lichaam, in het bijzonder je lever, eens een beetje rust te geven, moet je dit een langere periode volhouden. Ik houd eigenlijk niet van dit soort challenges, maar in mijn geval is het wel een goede stok achter de deur!

 

 
Op 1 maart wil ik beginnen. Waarom die datum? Nou, eu.. het voorjaar begint, nieuwe frisse start, voorjaarsschoonmaak en dus reden voor het reinigen van lichaam en geest (bla bla bla), vastentijd?  Nee, de échte reden is, na het goed bestuderen van de agenda, dat er komende tijd niet veel feesten, partijen en verjaardagen zijn, én ik ga ook nog ergens skiën dus ja.. dan komt t niet zo goed uit. Een wintersport zonder Willie mit birne is geen wintersport natuurlijk. 1 maart dus. En, ik ben zeker niet de enige met dit idee. De vastentijd begint (Aswoensdag) en op 1 maart start www.ikpas.nl. Nou ja, de originaliteitsprijs win ik niet, maar in moeilijke tijden heb ik des te meer ondersteuning laat maar zeggen.

 

Ik heb dus al vaker pogingen gedaan om dan in ieder geval van maandag tot en met woensdag niet te drinken. Op een enkele keer na zonder goed gevolg en als het wel een keer lukt dan ben je na een week de afspraak met jezelf al weer vergeten, of komt er toch weer een uitzondering: “o wat zijn we druk geweest vandaag: wijntje?” “O… wat heb je lekker gekookt: wijntje?” Het is zo makkelijk om jezelf een lekker glaasje in te schenken bij het koken en zeker gezien mijn beroepsmatige toegang tot heel veel wijn (ik ben altijd op zoek naar lekkere wijnen voor de bus en mooie wijn-spijscombinaties). Voor je het weet ben je een paar glazen verder en we vinden het heel normaal. Maar is het wel normaal? Ik ondervind, ogenschijnlijk, geen problemen van de dagelijkse glaasjes wijn, dus ik heb geen probleem. Toch?

 

Hieronder houd ik een dagboek bij van mijn prohibition.

 

1 Maart

 

Dday. So far, so good. Nou ja.  Het is 10 uur ‘s ochtends en ik heb nog nooit zo vaak aan wijn gedacht als vanmorgen! Rode wijn, witte wijn. Ach shit, toch 3 verjaardagen as weekend. Niet dat ik ooit op dit tijdstip drink, laat staan dat ik op dat tijdstip al aan wijn denk, maar de challenge houdt me kennelijk al flink bezig. Dit wordt een zware dag.

 

Volgens de algemene norm ben ik heel wat weken per jaar een alcoholist (volgens de website Volksgezondheid en Zorg: Overmatig drinken betekent meer dan 21 glazen alcohol per week, zwaar alcoholgebruik: minstens 1 dag per week 6 glazen of meer…(ooepsie…? denken nu velen)), maar dat vind ik zelf natuurlijk niet. Alhoewel ik na mijn ‘voorafkickverschijnselen’ van vanmorgen enigszins begin te twijfelen. De avond? Met een potje thee….

 

 

2 Maart

 

Ik word, ja eerlijk is eerlijk, lekker uitgerust wakker. Fitter dan anders? Maybe. Op internet ben ik eens een beetje gaan zoeken naar mede passers en hun bevindingen. Over het algemeen lees ik vooral positieve dingen. Mensen die net als ik dagelijks (wijn) drinken, gezellig bij het eten of ‘s avonds op de bank met een stukje kaas, en zichzelf ook geen probleemdrinkers vinden. De sociale drinker en/ of de Bourgondische drinker. De positieve bevindingen zitten hem met name in (en dat vind ik verrassend) dat mensen zich zo goed voelen, dat ze na hun 30 of 40 dagen challenge gewoon helemaal niet meer (durven) gaan drinken of hun oude gewoonte niet meer terug willen. Negatieve bevindingen zijn stuk voor stuk dat ze allemaal sociale druk ervaren als je tijdens verjaardagen of feestjes aangeeft dat  je een spa rood wilt en even niet drinkt. “O, nee? drink je niet? Geen wijntje? Ach, doe toch niet zo ongezellig, 1 glaasje en dan ga je morgen gewoon toch weer verder?”. Mijn uitdagingen op dit gebied moeten zich nog aandienen, ik ben pas op dag 2 niet waar. Toch kan ik me heel erg goed voorstellen hoe dat gaat.

 

3 Maart

 

Vandaag is het vrijdag en het weekend trappelt dus voor de deur. Verjaardagen, misschien nog uiteten, altijd uitgebreid kokkerellen en de bijbehorende wijntjes proeven en drinken. Normaal gesproken dus. Nu moet ik op zoek naar wat anders. Ik overweeg om me te gaan verdiepen in thee. Ik denk erover om de komende weken theesommelier te worden: welke thee past bij welk gerecht. Mijn man kijkt mij aan ?. Je weet toch. Jij hoeft niet mee te doen schat. Hoeft echt niet… Maar ik zie dat hij denkt: “nneeehee.. daar trap ik mooi niet in..”.

 

4 maart

 

Om half 7 klaarwakker. Wat wil je als je tegen 22.00 uur al ligt te snurken! Heel vreemd, mijn luikjes vallen tegen 21.30 gewoon dicht. Daar waar ik normaal gesproken niet naar bed te knuppelen ben. Ja, en dan heb je om half 7 ‘s ochtends al ruim 8 uur slaap gehad. Na 40 jaar avond- en nachtmens ineens een ochtendmens? Waarom doe ik dit ook al weer?! Nog even en ik heb rond die tijd al 10 keer de zonnegroet gedaan, 10 minuten gemediteerd en 3 liter groene thee op en verkondig ik aan iedereen het alcoholvrije yogaleven. Ik zie mezelf al in lange gewaden in de tuin staan met mijn handen gevouwen voor mijn borst: Namasté! ? (Mijn nuchtere ik:)  Joa Joa… doe es ff niet meteen zo theatraal en hysterisch. Je probeert een paar daagjes van je leven niet te drinken! Je doet net of je een boeddhistische monnik wordt!”.

 

5 maart

 

Opstaan, hardlopen, ontbijten, douch…  ‘ho ho, spoel eens even terug: hardlopen??”. Jawel.. hardlopen, wel 5 hele kilometers. Niet van harte, maar.. ook aan mijn voornemen: meer beweging, wordt gehoor gegeven. Ik wil nog niet denken aan hoe ik morgen uit bed kom… De rest van de dag gaat goed!

 

6 maart

 

De eerste 5 dagen zitten erop. Een heel weekend included! Wauw. Jaahaa: verjaardagen, eters, gezellige voor-de-kachel-momenten waar écht een wijntje bij hoort, t viel allemaal niet mee.

Nou.. het viel dus eigenlijk best mee. Ik zit af en toe een beetje dom te koekeloeren: wat zal ik nu es drinken? Maar verder is het geen groot gemis. Nog 5 door de weekse dagen, das een makkie (denk ik) en dan ben ik al op de helft. Best grappig dat ik nu zo makkelijk tegen het niet door de weeks drinken aankijk. Hmm, gedragsverandering kan dus best snel gaan.

 

7 maart

 

Dromen! Vast(er) slapen, mijn dromen zijn terug en ik word uitgerust wakker. Ik vind het toch vreemd. Ja. Het is dus niet zo dat ik iedere dag een fles wijn achterover sla, maar wel een glas of 2 a 3. En vaak de stevige rode wijnen of volle witte. Dit heeft dus enig effect op slaap, dromen en de mate waarin je lichamelijk en geestelijk uitrust. Op de site slaapinfo.nl en het slaapcentrum van het Slingeland ziekenhuis staat het volgende:

 

“Alle onderzoeken naar de effecten van alcohol op je slaap tonen aan dat alcohol je sneller in slaap laat vallen, de hoeveelheid diepe slaap vergroot en de hoeveelheid droomslaap (REM) vermindert.”

“Door het gebruik van alcohol lijk je beter te slapen maar in werkelijkheid geldt dit alleen voor de eerste helft van de nacht. Daarna slaap je juist slechter. Het gebruik van alcohol verslechtert dus je de totale slaap.”

“De hersenen zijn tijdens de REM-slaap actief met dromen, het verwerken van informatie en allerlei geheugenfuncties. De functie van de droomslaap is om de geest te verfrissen en ervaringen die we tijdens de dag hebben opgedaan te verwerken.”

 

Ik merk op dit punt voordeel van het niet drinken. Ik sliep eigenlijk prima, maar had toch best vaak moeite met wakker worden/opstaan en was best vaak moe overdag. Ik gaf de schuld dan aan het feit dat ik te laat naar bed was gegaan, die laatste Netflix aflevering (wat zijn die series verslavend!) niet meer had moeten kijken. Ik ben geen wetenschappelijk onderzoek aan het doen, dus het kan net zo goed psychologisch zijn of aan het voorjaar (vroeger licht) liggen dus ik kan dan ook geen conclusies trekken, maar het valt wel op en het bevalt me prima!

 

8 maart

 

Een week zit er op! Ik had gisteravond een blégh-moment. Er sloeg een soort verveling toe ofzo. Thee en spa komen mijn neus uit! Daarnaast ontstaat er een soort vervangende “verslaving”: Snoep, after eight en nougat.  Daar gaat mijn mogelijke gewichtsverlies.

 

Even wat cijfers:

–  7 x 1,2 liter thee

–  7 x 1 liter spa

–  7 x 0,5 liter vruchtensap

–  7 x 0,5 kg snoep, chocolade en nougat, 3 doosjes after eight!

 

Tja, en dan niet gedronken:

– 7 keer 0,4 liter wijn, nou gemiddeld zou het wat hoger liggen gezien het weekend… ok, 0,5.

 

En dan is me natuurlijk ‘The walk of Shame’ naar de glasbak bespaard gebleven, een of twee ochtenden met een belabberd gevoel en eventueel wat hoofdpijn…

 

 

“Ik heb nog wel rivella?.

Eu.. Ja hoor, prima!”.

 

9 maart

 

Gisterenavond wat te vieren en uiteten. Kreeg een glas gigondas in de handen gedrukt  (pfff… moeilijk moment) Maar ik heb gepast. “Ik heb nog wel rivella?. Eu.. Ja hoor prima!”. Er werden geen verdere vragen gesteld en ik hoefde geen uitleg te geven. Dat was fijn!

 

Tijdens het eten heb ik maar een alcoholvrij biertje genomen. Zomers zijn die dingen best te pruimen, maar vanavond niet. Als ik dan al bier drink, dan ook wel graag een lekker bier, die gastronomisch verantwoord bij je gerecht past. Maar er viel weinig te combineren bij mijn vegetarische cannelloni met mozzarella en spinazie * zucht!*

 

Ja, eerlijk is eerlijk: het leven is wel een beetje saaier. Voor mij, bourgondisch gezien dan.

 

10 maart

 

Ik storm eigenlijk iedere ochtend naar de badkamer om mijn gezicht eens een goed te inspecteren op verbeteringen (want dat hadden ze beloofd!!). Maar nee, helaas. Sommige ochtenden kijk in de spiegel en dan lijkt het zelfs alsof ik 2 flessen wijn heb leeggedronken! Met een pafferig gezicht en opgezwollen ogen lijk ik wel op een walvis!

 

Op internet type ik eens in: alcohol en huid. O gelukkig, het is normaal dat je na een week nog niet veel verbetering ziet. De effecten van alcohol op je huid: het dehydrateert en je bloedvaten verwijden. De verwijde haarvaten lekken vocht dat weer, door zwaartekracht, onder je ogen en in je wangen ophoopt (jaha, that’s me! walvisface). In de loop van de dag zakt dat dan langzaamaan weg. Na een tijdje zonder alcohol normaliseren de bloedvaten weer, lekt er minder vocht en neemt de zwelling af. Ook zou het er na een week of twee minder rimpelig uit komen te zien en krijg je een egalere tint doordat je huid beter is gehydrateerd. Kijk, er is dus nog hoop!

 

 

11 & 12 maart (weekend)

 

De weekenden keek ik het meest tegenop, maar het maakt eigenlijk geen verschil met door de weekse dagen…. Ik kan op een woensdagavond net zoveel zin hebben in wijn als op een vrijdag! Het houdt me, moet ik zeggen, nu wel minder bezig ten opzichte van de eerste week. Ik heb ook minder te schrijven (godzijdank denk je nu). Als ik een beetje terug lees, lijkt het wel een dagboek van een afgekickte alcoholist! Nou ja, dat is dan misschien de bevestiging van de noodzaak van mijn challenge.

 

13, 14 maart

 

Yup, gaat goed. Ben ook niet heel erg lekker te pas, keelpijn enzo. Een tekort aan  vitamine A(lcohol denk ik. Doe je ongelooflijk gezond, krijg je dit er als bonus bij!

 

15 maart Election day

 

Voor sommigen een legitieme reden om vandaag naar de fles te grijpen! Ja, haha, het wordt spannend vandaag. Gaan we naar rechts of gaan we naar links…

 

Een onverwacht en zeer leuke ontmoeting op een terrasje in Deventer. Tja.. erg gezellig en ik word geconfronteerd met heerlijke tapas,  wijn en andere drankjes om me heen. Zo’n eerste-terras-dag-van-het-jaar-gevoel en ja.. daar hoort wat mij betreft een wijntje bij. Toch besluit ik te gaan voor thee. Ik bestel per ongeluk zo’n slappe munt thee. (Ik had me namelijk ooit voorgenomen om dat nooit te nemen, oplichterij! Warm water met muntblaadjes, en het smaakt werkelijk nergens naar, al laat je de munt er 6 uur inzitten). Maja, te laat. Ik kijk jaloersig naar hoe een glaasje chardonnay er lekker in glijdt.

 

Bij het eten heb ik het pas echt moeilijk! We zijn bij, wat mij betreft, het leukste restaurant van Deventer: Chez Antoinette. Als ik het bijna niet meer kan aanzien dat mijn man een heerlijke vinho verde bij zijn voorgerecht leeg slurpt, komt er bij het hoofdgerecht een mooi glas rood: een Esporao. Ik wil ruiken! Gris het glas uit zijn hand en ik gedraag me als een soort smeagol die deze wijn nooit meer los wil laten. “My precious” en ik aai over het glas. 

 

 

 

16 tot en met 21 maart

 

Maar even een samenvatting, want het gaat eigenlijk prima! Op wat moeilijke momenten na. Weer een weekend, gezellig bezoekje van familie (en daar zit ik weer met mijn kop thee), gewoon van die momenten… Toch ben ik wel de dagen aan het aftellen om mezelf weer eens een heerlijk wijntje in te schenken. Ik heb er gewoon echt zin aan! Nog even volhouden.

 

 

 

22 maart

 

Mijn Challenge zit erop!!!

 

En nu? Val ik weer terug in mijn oude patroon of blijf ik het volhouden om minder te drinken? Ik geloof niet dat er qua gezondheid een enorme verandering heeft plaatsgevonden. Daarvoor was op de eerste plaats mijn alcoholconsumptie niet van dien aard dat ik het daarvoor zou moeten doen (lees laten) en op de tweede plaats zijn 21 dagen niet lang genoeg voor verbetering van de algehele gezondheid. Afgevallen? Nope! Ik ben deze weken gewichtsneutraal doorgekomen. Waarschijnlijk die kilo’s snoep. Beter slapen? Ja, dat wel. Fitter en energieker? Mwah..geen noemenswaardig verschil, al spring ik nu wel al om 7 uur mijn bed uit. Verbetering van mijn Huid? Ik heb het idee dat mijn huid minder ‘droog’ aanvoelt, maar verder… Dus een beetje ja.  Maar het echte grote voordeel van deze ‘onthouding’ voor mij is dat ik me een stuk bewuster ben geworden van mijn alcohol gebruik.

 

En dat is waarschijnlijk ook waar het om gaat. Je wilt niet weten hoe blij ik ben dat ik nu weer mag genieten van een goed glas wijn! Want dat heb ik echt gemist! Ik ben alleen wel van plan om minder te blijven drinken en niet automatisch (dagelijks) een wijntje in te schenken. Ik weet nu dat ik het kan. Dat geldt ook voor op verjaardagen, uiteten en andere gezellige momenten, want: “There is always a reason to celebrate!!”.

 

Zoals vandaag. Vandaag maak ik een uitzondering ;-). Vanavond ga ik proosten op het succesvol volbrengen van mijn 21-dagen-zonder-alcohol-challenge! Cheers!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

more wine your mind..

Interesse? Vragen?

Beleef een onvergetelijk event met HY Sixty Seven foodtruck

 

Neem contact met ons op