Bel ons op: 06 51 52 98 43

Een bezoek aan mijn wijnlievelingen..

Wijnreis 2021

 

Inmiddels rijden we vanuit Barcelona de toeristische route dwars door de Pyreneeën naar Toulouse. Onze trip was een fantastische combi tussen steden en wijngebieden bezoeken, sportief bezig zijn, geweldig eten en wijndrinken. Maar aan alles komt een eind… zo langzaamaan ook aan deze (wijn)reis. Meer dan 9000 km op de teller door Frankrijk en het Iberisch schiereiland. We hebben we een flinke wereldreis gemaakt. De laatste stop voor we weer naar huis gaan is wijnhuis Domaine d’En Ségur.

 

wijngaard en het domaine op de achtergrond

Wijngaard

Het domaine, waar mijn favoriete (prijswinnende) chardonnay én de wijnen van de winetruck vandaan komen, ligt zo’n 30 minuten van Toulouse in het kleine plaatsje Laveur. Het wijngebied ligt bij Gaillac, een van de oudste wijnstreken van Frankrijk. De romeinen maakten hier al in de eerste eeuw na Chr. wijn, maar er zou hier al voor de romeinen een wijncultuur zijn geweest. Ervaring in het wijn maken is er in ieder geval genoeg! Waar Gaillac een AOC status heeft, vallen de wijnen van Domaine d Én Ségur onder de IGP Tarn (Indication Géographique Protegée) ofwel een wettelijk bepaalde geografische herkomst, met minder strenge regels dan een AOC, maar zeker niet minder goed. Eigenlijk zijn alle wijnen van Ségur geweldig, maar ik ben natuurlijk niet objectief. Ook wordt er in dit gebied een wijn gemaakt van de lokale Duras druif. Duras druiven geven de wijnen een mooie zuren en tannines mee.

 

“Aldaar horen we dat ook zij enorm zijn getroffen door de vorst”

 

Durasdruiven, lokale druiven

Duras druif

Op het domaine wacht Clémence ons al op. Wij hadden elkaar al eerder ontmoet tijdens Prowein en we hebben veel contact, maar een bezoek aan het Domaine was er nog niet van gekomen. Als importeur van dit geweldige wijnhuis werd het tijd om op locatie te komen en nu was het dan zover. Aldaar horen we dat ook zij enorm zijn getroffen door de vorst en dat een heel, maar dan echt heel erg groot deel van de oogst 2021 is mislukt. Daar waar we volle blauwe druiventrossen hadden moeten treffen moeten we zoeken naar druiven. De druiven die er hangen zijn klein en groen. De veraison had al lang moeten starten. Om de weinige trosjes toch zoveel mogelijk zonlicht te gunnen waren ze druk bezig in de wingaard om zo veel mogelijk blad te snoeien. We hopen van harte op een lang en warm groeiseizoen dit jaar en dat er voor volgend jaar ook voldoende nieuwe uitlopers groeien.

 

In de kelders ontmoeten we al onze lievelingen! De jeugdige types: Sauvignon en Le rosé zijn al op fles, maar madame Madeleine et monsieur Germain en de grande dame onder de selectie: La Grande Reserve liggen nog heerlijk te rijpen en doen het dit jaar zelfs extra rustig aan, want de Madeleine krijgt nu geen 9 maanden maar een jaar rijping op de lie!

 

“maar ik kan jullie wel vertellen dat wat in het vat zit niet verzuurt”

 

 

Ik zal alle technische info achterwege laten, maar ik kan jullie wel vertellen dat wat in het vat zit niet verzuurt en dat er hele mooie nieuwe jaargangen aankomen. Er is zelfs een nieuwe wijn op komst…. Keep you posted zodra de wijn in Doetinchem in aangekomen. Daaronder zit ook de mousserende wijn: Les bulles d’En Ségur.

 

We hebben afgesproken dat ik zodra het tijd is voor de pluk weer terug kom om te helpen de druiven te plukken. Ik kan niet wachten.

 

 

 

Terug naar het overzicht