Bel ons op: 06 51 52 98 43

Koninklijke hoogheid uit Portugal

Wijnreis Portugal

 

Regional Penísula de Setúbal

 

In mei dit jaar hebben we een wijnreis naar Portugal gemaakt. Vertrek Amsterdam. Bestemming Lissabon om vandaar uit verschillende wijnregio’s te bezoeken. Drie glaasjes wijn en een paar niet zo lekkere vliegtuigtapas verder liepen we al in Lissabon. Wat een fantastische stad! In mei zou je denken dat het in Portugal toch al heerlijk weer is, maar helaas.. laat nou net die ene regenperiode begin mei zijn en beginnen op dag twee van onze trip….en in Nederland de enige tropische periode van het jaar…  Ach ja, dit mocht de pret niet drukken, niets te klagen. Want ondanks een drupje hier en daar is de temperatuur al zeer aangenaam en was deze relax… euhmm drukke werkreis zowel op cultureel als op culinair gebied een belevenis!

 

Península de Setúbal ligt ten zuiden van Lissabon aan de Atlantische kust en is onder andere te bereiken vanaf Lissabon over een van de twee bruggen. Wij gingen over de Ponte Vasco da Gama, genoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, een ruim 17 kilometer lange brug over de rivier de Taag. Hiermee de twee na langste brug van Europa. De regio is heuvelachtig en (in deze tijd van het jaar) prachtig groen. Je hoeft niet lang te rijden om de eerste wijngaarden te ontdekken. Een voor de meesten onder ons misschien wel bekende druivensoort uit deze regio is de Moscatel (Muscat). Bestemd voor versterkte zoete wijnen (DOC Setúbal). Het schiereiland van Setúbal heeft ook een rode topper, die de rode wijnen van DOC Palmela domineert: de Castelhao.

 

Deze dag bezoeken we een aantal grote wijnhuizen, waaronder de beroemde Jose Maria da Fonseca en Bacalhóa vinhos de Portugal. Beide gevestigd in het plaatsje Azeitão. Van dit laatste wijnhuis willen we een wijn in het bijzonder uitlichten. Deze wijn hebben wij ook in ons assortiment van de wijntruck en zelfs bij de buurtjes van dit huis, Jose Maria da Fonseca moesten ze een klein beetje jaloers toegeven dat dit toch wel een topwijn is! En ze hadden gelijk.

 

 

De Wijn

 

HY Sixty Seven Wines

HY Sixty Seven Wines

Catarina is een blend van de belangrijkste druivenrassen van Setúbal, namelijk de Fernao Pires en de Arinto, vergezeld door een van de belangrijkste druivensoorten ter wereld: de Chardonnay. Door de late rijping van de druiven geeft de wijn aroma’s van geel fuit zoals peer en ananas, gecombineerd met subtiele hout invloeden. Een stevige wijn, intensief zowel in de neus als in de smaak. Full bodied en elegant maar ook frisse tonen van mineralen. Afdronk is lang en complex.

 

 

Wijn- en spijs

 

Deze wijn combineert prima bij bijvoorbeeld een romige bisque of andere (gegrilde) visgerechten, maar ook bij romige gerechten zoals risotto con funghi, omdat deze wijn ook een filmend mondgevoel geeft met rijpe smaken en complexe aroma’s.

 

 

 

 

Ga je binnenkort naar Lissabon? Hier nog enkele tips.

 

Eten & Drinken

Mercado da Ribeira

Mercado da Ribeira

 

Mercado da Ribeira. Ook wel de Time Out Market Lisboa. Een overdekte foodmarket met diverse restaurants, bars en shops.

Tip. neem een Gin&Tonic bij de Gin Club by Schweppes! 

 

Mesón Andaluz. Niet Portugees maar Spaans. Zeker de moeite waard, want niet veel toeristen vinden deze plek! Heerlijke tapas en foie gras.

De beste Gazpacho ever gegeten!  

 

Restaurante Sagitario. Een piepklein restaurantje dat nou niet meteen uitnodigt om te gaan eten, maar toch doen, vooral als je toch de wijk Bélem gaat bezoeken! Portugese keuken, lokale visschotels en ze serveren iedere dag andere gerechten van de vangst van de dag! Daarnaast hebben ze een uitgebreide wijnkaart

 

 

Wijken20160508_130250

 

Alfama. Een van de oudste wijken van Lissabon en vormt hierdoor ook een groot deel van het historische centrum van de stad. De gezellige kronkelige straatjes van de wijk zijn het gehele jaar door gevuld met toeristen die één van de vele bezienswaardigheden in de wijk gaan bekijken.

 

Belém of zoals de wijk officieel bekend staat Santa Maria de Belém is een voorstad of een wijk van Lissabon. De wijk is gebouwd in de vijftiende eeuw nadat koning Emanuel de troon besteeg. De wijk is vernoemd naar de Israëlisch plaats Bethlehem. In Belém bevinden zich enkele van de bekendste en mooiste bezienswaardigheden van Lissabon. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan het Mosteiro dos Jerónimos, de Toren van Belém en de monument voor de ontdekkingsreizigers.

 

 

Sightseeing

 

Neem de tuktuk of de oude tram. Een gemakkelijke manier om alle bezienswaardigheden en historische hoogtepunten van de stad te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

more wine your mind..

Interesse? Vragen?

Beleef een onvergetelijk event met HY Sixty Seven foodtruck

 

Neem contact met ons op