Hoe wordt Rose nou gemaakt?
Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven of een mix van blauwe en witte* . Er zijn verschillende manieren om rosé te maken:
-
Korte inweking: de druiven worden ontsteeld, gekneusd en weken een dag of 2 met de schillen en de pitten. Daarna wordt er geperst. Zo hebben de schillen een beetje kleur afgegeven aan de most (nog niet vergiste druivensap). Hierna gaan we op dezelfde manier verder als met witte wijn.
-
Direct persen: na de pluk worden de druiven meteen geperst. Dus zonder eerst te ontstelen, kneuzen of in te weken. Het sap is nu lichtroze en wordt daarna op dezelfde manier als witte wijn gemaakt. Deze lichte kleur rosés zie je veel in de Provence.
-
Bloeden of Saignée: Sap, schillen en pitten onderdaan alcoholische vergisting. Tijdens dit proces geven de schillen kleur af aan de wijn. Dan tapt men het vergistende sap af. De wijnmaker laat het vat ‘bloeden’. Het opgevangen sap gist verder zonder de schillen en pitten. Op deze manier maakt men frisse en fruitige rosés;
-
Mengen van witte en blauwe druiven. De druiven worden bij elkaar in vergist. In Duitsland gebeurt dit wel, bijvoorbeeld Rotling.
Het mengen van rode en witte wijn is in de EU verboden, behalve in de Champagne!
* blauwe en witte druiven hebben beide wit vruchtvlees. De schil van de blauwe druiven geeft de kleurstof af tijdens het inweken.