Bel ons op: 06 51 52 98 43

Si nada, Si vuela, Si Corre….

Sherry staat synoniem voor veelzijdigheid, zeker als het gaat om het combineren met eten. Van aperitief tot dessert, er is een glaasje sherry voor elk moment en elk gerecht, maar sommige combi’s hebben gewoon een perfect huwelijk. Ook de vegetariër komt aan zijn trekken met sherry, want wist je dat er sherry’s zijn die perfect combineren bij groente? Maar welke sherry kies je nou? Wij waren afgelopen week op wijnreis in Jerez de la Frontera en daar hebben ze een gezegde om de juiste sherry te kiezen bij jouw gerecht. Ik zal je hieronder hun tip ve

rtellen.

 

 

 

Als het zwemt.., als het vliegt…., als het loopt…

 

Als het zwemt, drink dan een fino of manzanilla. Beide stijlen zijn eigenlijk hetzelfde. Het enige verschil is de plaats waar de wijnen opgevoed worden. Fino in Jerez en een manzanilla in Sanlucar. Sanlucar ligt bij zee en dat heeft invloed op de smaak. De manzanilla’s zijn iets intenser in aroma en smaak. De wijnen hebben ‘maar’ 15 % alcohol, zijn lichtgeel van kleur en hebben doorgaans aroma’s van citrus, amandelen en een tikje kruidigheid. Vis, garnalen, zalm, inktvis, maar zeker ook de gezouten visjes zoals ansjovis of sardines gaan lekker samen met deze sherrystijl. Fino en manzanilla worden, zoals je hierboven al vermoed met name gedronken als aperitief. Je kunt wel stellen hij de onbetwiste koning is van tapas in zijn algemeenheid. Bestel je op het terras een bordje jamón ibérico, papas aliñas of een ensalada rusa? Neem een glas fino! Muy muy bien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als het vliegt, drink dan een palo cortado of amontillado. Kip, eend, of kwartel? Perfect met een amontillado. Om niet te technisch te willen worden over hoe een sherry een amontillado wordt of een palo cortado, volsta ik hier met melden dat het oudere sherry’s zijn met meer smaak, alcohol & body dan een fino. En vega’s, hier komt ie hoor: asperges of artisjokken & een palo cortado is “a match made in heaven”. Ze zeggen dat de sherry als enige met deze groente te combineren is.  Of dat zo is dat laat ik in het midden, maar ik heb het geproefd en ja… het was verrukkelijk!

 

 

 

 

 

 

Als het loopt, drink dan een oloroso. Die wordt gemaakt zonder flor en ouderen oxidatief. De wijnen zijn goed gestructureerd met een intense smaak van noten, gedroogd fruit en tabak. Krachtig, complex en vol. Past erg goed bij stoofschotels van vlees zoals varkenswangetjes of gebraden lam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortom, er is een sherry voor elk gerecht en elke gelegenheid. Daar waar andere wijnen te kort schieten of juist over een gerecht heengaan, kan sherry een uitkomst bieden. Denk dan eens aan gerechten met een gepocheerd ei of met groente. Ik besef mij dat sherry geen allemansvriend is, maar dat komt ook omdat er amper aanbod is in Nederland van een goede fles sherry. Tuurlijk, ieder restaurant heeft een PX op de kaart staan, die dan geserveerd wordt bij het kaasplankje (terwijl het bij vanille ijs met een gekarameliseerd cakeje veel beter tot zijn recht komt), maar een gang met een stukje gegrilde zeebaars met een vinagre de Jerez  en een amontillado VORS , zoals we kregen bij Pedro Nolasco in Jerez, ben ik nog nooit tegen gekomen. En dat is wel jamm

 

 

 

 

Wil jij meer weten over de mogelijkheden van sherry bij jouw menu of lijkt een sherry proeverij je leuk? Neem dan contact op en informeer naar de mogelijkheden. Als vinoloog-gastronoom kan ik je alles vertellen over wijn-spijscombinaties.

 

 

Terug naar het overzicht