Bel ons op: 06 51 52 98 43

Hmmm Asperges. Maar welke wijn drink je daar nou bij?

 
Asperges! Je houdt van ze of je vindt ze vreselijk. Nou, Ik ben er dol op! En ik sta ieder jaar weer te trappelen als ze er weer zijn. Zo heb ik Aspegekwekerij ten Broeke te Laren al eens dagelijks telefonisch gestalkt. “Nee mevrouw… * zucht* , ze zijn er ook vandaag nog niet… zullen we u bellen als ze er wel zijn? Het kan echt nog wel een weekje of wat duren”. Gelukkig voor mij zijn ze dit jaar vroeg. 

 

 

aspergeseizoen

 

Traditiegetrouw start het aspergeseizoen op de tweede donderdag in april, maar dit jaar was de officiële eerste asperge steek al op 10 maart. En door de hoge temperaturen zijn ze ook al volop verkrijgbaar en dat blijven ze tot en met 24 juni. Er zijn 3 soorten asperges: witte, groene en paarse. De eerste worden hier in Nederland het meeste geteeld. Ze groeien in tegenstelling tot de groene in de grond, in een aspergebed, zodat ze niet in aanraking komen met zonlicht. De groene en paarse groeien dus boven de grond, en je hoeft ze niet te schillen. De paarse worden maar zeer beperkt geteeld en verkocht in Nederland. Deze asperge kun je prima rauw eten en ze zijn uitermate geschikt voor een frisse salade. 

 

Gezond

 

Asperges zijn naast dat ze lekker zijn ook nog eens super gezond. Al in de oudheid werd de asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Ze zitten boordevol vitaminen en de groente werkt bloedzuiverend en vocht afdrijvend. Het is eigenlijk een soort superfood! Wil je weten waar ze bij jou in de buurt asperges verkopen vers van het land, check dan even op de website van Het Nederlands Aspergecentrum.

 

Asperges en wijn

 

Voor mij zijn asperges en wijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar welke wijn drink je nou het beste bij asperges? Dit hangt natuurlijk van vele dingen af. Persoonlijke voorkeur, welke asperge gebruik je en natuurlijk de bereidingswijze van de asperges. Experimenteren is leuk en er zijn zelfs rosé of rode alternatieven die echt eens het proberen waard zijn. Denk hierbij aan een rosé of lichte rode wijnen bij asperges met een stukje gegrild lamsvlees.  

  

 

Allemansvriend

 

Eigenlijk kun je dus van alles combineren met het ‘witte goud’, afhankelijk van de bereidingswijze en andere ingrediënten. Er valt nog genoeg te experimenteren, mede omdat asperges tegenwoordig ook op allerlei andere manieren bereid worden dan gekookt.  Zo kun je ze blancheren om daarna te grillen of te wokken, stomen of zelfs rauw gemarineerd in een vinaigrette. Hoe je ze ook bereidt, met het kiezen van een bijpassende wijn moet je rekening houden met het  volgende. Het smaakgehalte van de wijn en het gerecht moet enigszins vergelijkbaar zijn. Een gerecht met een intense smaak laat weinig over van een lichte wijn en andersom dus ook. Een saus of toegevoegde kruiden spelen hierbij ook een belangrijke rol. Deze kunnen namelijk het bruggetje zijn tussen wijn en gerecht.

 

Dit is allemaal best lastig. En zeker als je voor het schap staat en denkt: “Eu…????”. In de wijnspeciaalzaak kunnen ze je goed adviseren over wijn – spijscombinaties. Ga je toch zelf op onderzoek uit, houd dan rekening met een paar zaken:

 

  • Kies geen wijn die te zwaar of te alcoholisch is, want dan zal de wijn overheersen en dat is weer zonde van de asperges.
  • Kies je voor rood, neem dan een niet al te zware rode wijn met veel tannine, maar bijvoorbeeld een spatburgunder.
  • Over het algemeen is een witte wijn met teveel houtlagering (zoals een volle chardonnay) niet geschikt als aspergewijn.

 

 

HY’67 wineshop

 

HY’67 heeft een drietal wijnen speciaal geselecteerd die qua smaak en stijl uitstekend passen bij asperges. Zo hebben we van Weingut Schenk de Boden.Schatz. Die wat ons betreft dé perfecte begeleider is van het witte goud. Klassiek: een Riesling uit Franken en voor de asperges met zalm of een stukje vlees hebben we een prachtige rosé van Domaine d’En Ségur. Bestel je wijn nu via onze webshop of mail naar info@hysixtyseven.com.

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

more wine your mind..

Interesse? Vragen?

Beleef een onvergetelijk event met HY Sixty Seven foodtruck

 

Neem contact met ons op